azmin ali Archive

Azmin Ali : “Anak saudara dipaksa mengaku serah wang kepadanya,”…

Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali mencabar kepimpinan Umno supaya berhadapan dengan beliau secara anak jantan dan bukannya memberi tekanan kepada ahli keluarga dan suadara mara beliau.

Beliau yang juga Dato’ Menteri Besar itu berkata, helah kotor itu terbukti apabila Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijadikan alat Umno-BN untuk memaksa anak saudaranya membuat pengakuan palsu.

“Semalam anak saudara saya dibebaskan oleh SPRM selepas 10 hari di dalam tahanan dan anak saudara saya beritahu dengan peguamnya, apa yang ditanya dalam tahanan, dia paksa anak saudara saya mengaku bahawa wang yang diterima syarikat itu diserahkan kepada saya.

Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali

“Alhamdullilah, anak saudara saya juga ada prinsip, dia beritahu kepada SPRM jangan kaitkan bapa saudara saya dan dia beritahu SPRM, bapa saudaranya seorang yang berpegang kepada prinsip, dia tidak akan tunduk, dia tidak akan memberi keistimewaan kepada ahli keluarga,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program Jelajah Peduli Rakyat Dato’ Menteri Besar Selangor Kota Damansara di Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Parlimen Subang, di sini, hari ini.

Jelasnya, bagaimanapun katanya SPRM akhirnya tidak mendapat apa-apa bukti yang boleh mengaitkan beliau.

Katanya, helah kotor itu sama sesekali gagal melemahkan semangat beliau untuk meneruskan perjuangan membela rakyat.

Katanya, namun SPRM akhirnya tidak mendapat sebarang bukti

“Adakah mereka akan berhenti di sini? Tidak, mereka akan serang saya, aibkan saya. Ini sudah menjadi asam garam dalam perjuangan.

“Jangan ingat bila kamu lawan keluarga saya, saya akan takut dan bacul. Saya bukan Pemuda Umno. Saya akan lawan habis-habisan.” katanya.

Sumber : Selangorkini

[Video]…Azwan Ali dendam hilang “JOB” lepas bergambar sokong Azmin Ali…

SEMALAM muncul video pelakon dan pengacara Azwan Ali mengaku sanggup jadi “barua Umno” tanpa bayaran demi untuk jahanamkan Menteri Besar Selangor, Azmin Ali.

Hari ini muncul pula gambar artis bermulut laser itu bersama Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Datuk Jamal Yunos (Jamal Jamban) di Perhimpunan Agung Umno 2017.

Azwan memberitahu wartawan dalam keadaan menangis sebak bahawa dia kehilangan banyak “job” dan turut diharamkan oleh RTM selepas gambarnya berdiri di belakang Azmin Ali dan bersama bendera-bendera pembangkang tersebar 5 tahun lalu.

“Ramai orang kutuk saya, mengapa saya bodoh pergi ambil gambar macam tu awak tu artis, berdiri belakang bendera-bendera pembangkang, masa itu disokong oleh PAS,”

Azwan Ali hadir ke penamaan calon PRU13

“Saya ingat lagi berjuta penyokong PAS di belakang saya, you imagine (bayangkan) lah saya dah rugi banyak, bertahun saya tak ada job kerana dia,” kata Azwan.

Katanya lagi itulah detik yang telah menimbulkan perasaan dendamnya terhadap Azmin Ali.

“Itu sahaja saya nak cakap antara detik yang benar-benar menyinggung dan saya berdendam dengan seorang yang bernama Azmin Ali, kau tunggu, it happen now!” Katanya.

Ini kata-kata garang Azwan Ali dalam videonya..

Sumber : milosuam
video : sinar harian

[Video]…Untung Rakyat Selangor : “Rumah Selangorku bernilai RM42,000 dapat sambutan luar biasa!!”…

KAJANG: Permohonan baharu untuk Rumah Selangorku jenis A yang berharga RM42,000 seunit mendapat sambutan luar biasa biarpun pendaftaran baru dibuka 29 Oktober lalu.

Menurut seorang pegawai pemaju Eco World, yang hanya dikenali sebagai Hani, permohonan Rumah Selangorku yang mempunyai 3 bilik dan 2 bilik air tidak putus-putus sehingga kini.

Katanya, Eco World sebagai pemaju hanya membina 380 unit rumah pangsapuri berkeluasan 700 kaki persegi di Eco Forest, Semenyih, Selangor dan akan dirasmikan tahun depan.

Beliau berkata sambutan sangat menggalakkan dan kebanyakan pengunjung tidak mahu melepaskan peluang untuk memiliki rumah pertama mereka.

“Kita menjalankan konsep siapa cepat dia dapat. Untuk mendapatkan borang permohonan mereka perlu ke pejabat Eco World di Eco Forest.

“Selepas itu, mereka perlu menghantar borang dan dokumen lengkap,” katanya kepada FMT ketika ditemui di Ibu Pejabat Eco World.

Katanya, pemohon boleh mendapatkan borang permohonan di pejabat Eco World di Semenyih kerana permohonan atas talian belum dibuka lagi.

Kerajaan Selangor memperkenalkan inisiatif rumah mampu milik, Rumah Selangorku khusus kepada rakyat Selangor sejak 2015 dalam usaha memastikan golongan berpendapatan rendah dan sederhana berpeluang memiliki rumah yang selesa.

Projek ini dikendalikan oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) melibatkan geran sebanyak RM100 juta menggunakan wang rezab negeri.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar Datuk Iskandar Abdul Samad berkata Selangor komited membantu golongan isi rumah berpendapatan 40% terendah (B40).

Iskandar berkata projek itu terbukti lebih baik berbanding projek rumah mampu milik kerajaan persekutuan seperti Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) dan Perumahan Awam 1Malaysia (PPA1M).

“Rumah Selangorku boleh didapati bermula dari RM42,000 hingga RM250,000. Manakala rumah PR1MA dan PPA1M melebihi RM300,000. Komitmen kerajaan Selangor memang terbukti sejak dari dulu lagi,” katanya kepada FMT.

Syarat untuk memohon Rumah Selangorku Jenis A :

  1. Warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas.
  2. Pendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah.
  3. Pemohon bujang atau suami dan isteri dan tidak mempunyai sebarang jenis rumah kediaman.
  4. Pembelian rumah untuk didiami dan bukan untuk disewa.
  5. Rumah ini hanya boleh dipindah milik setelah 5 tahun, maknanya rumah ini adalah untuk diduduki dan hanya boleh berbuat demikian selepas 5 tahun.

Berbaloi miliki Rumah Selangorku

Rata-rata pemohon Rumah Selangorku memuji kerajaan negeri menawarkan rumah kos rendah bernilai RM42,000 itu.

Tinjauan FMT di pejabat Eco World, ramai pemohon Rumah Selangorku tidak percaya masih ada tawaran harga rumah serendah itu di Selangor.

Rasydan Mohd Said

Seorang pemohon Rumah Selangorku, Rasydan Mohd Said, 41, berkata beliau terkejut mendapat tahu ada rumah kos rendah seumpama itu di Selangor.

“Sekarang ini rumah semakin lama semakin mahal. Saya fikir generasi akan datang terutama graduan dengan pendapatan RM2,000 wajib beli rumah ini,” katanya.

Beliau yang bekerja di Bank Affin memuji Selangor dan berharap projek seperti ini diteruskan dan ditambah lagi.

“Benda ini patut diteruskan daripada menyewa 1 bilik di Selangor dengan harga RM300 sebulan, baik beli terus rumah ini,” katanya.

Mohd Iqbal Mohd Taib

Seorang lagi pemohon, Mohd Iqbal Mohd Taib, 25, yang bekerja sebagai kerani di sebuah syarikat swasta berkata tidak rugi memohon rumah itu.

Katanya, selepas mendapat tahu mengenai projek perumahan itu, beliau terus ke pejabat Eco World.

“Ini bagi mematikan sama ada projek ini bukan penipuan seperti tular sebelum ini. Ada pemaju yang menipu dengan menjual rumah harga RM50,000.

“Saranan saya sesiapa layak memohon Rumah Selangorku boleh cuba datang dan tidak rugi mencuba,” katanya.

Mohd Abdul Hafiz Hashim

Mohd Abdul Hafiz Hashim, 36, seorang penjawat awam pula berkata kepada mereka yang berpendapatan rendah di bawah RM3,000 boleh memohon.

Katanya, walaupun ia merupakan rumah kos rendah tetapi tawaran harga itu sangat berbaloi dan membantu golongan berpendapatan rendah memiliki kediaman sendiri.

“Diharap dapat projek sebegini diteruskan lagi,” katanya.

Faqiha Ahmad

Manakala Faqiha Ahmad, 28, yang bekerja sebagai khidmat pelanggan pula berkata bagi golongan bujang sepertinya digalakkan untuk memohon Rumah Selangorku ini.

“Saya dapat tahu daripada kawan. Saya macam berminat selepas dapat tahu dan hari ini cuti, terus datang sini.

“Rumah kos rendah sekarang banyak harga atas 50,000. Nak cari harga RM42,000 sekarang susah. Tawaran Rumah Selangorku ini sangat bagus,” katanya.

Tonton Video :

Sumber : freemalaysiatoday

[Video]…Selangor Bagi RM200 Sebulan Kepada Ibu-Ibu Dan Ini Antara Syarat-Syaratnya…

Golongan ibu menyambut baik insentif RM200 sebulan yang diberikan Kerajaan Negeri bagi mereka yang berpendapatan RM2,000 ke bawah, bermula tahun 2018.

Bagi kerani akaun, Norfazilah Harun, 28, pemberian bantuan itu amat dinantikan kerana ia mampu meringankan bebannya dan keluarga terutama sebagai ibu yang bekerja serta berpendapatan rendah.

“Ini adalah peluang baik untuk golongan ibu bergaji rendah seperti saya kerana dengan bantuan itu boleh juga dibuat simpanan atau perbelanjaan anak yang tak mencukupi,” katanya ketika dihubungi SelangorKini, hari ini.

Pengumuman itu diumumkan Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, menerusi inisiatif baharu yang diperkenalkan Kerajaan Negeri iaitu Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) yang akan memberdaya golongan ibu sebagai pengurus kewangan untuk keluarga masing-masing, di Selangor.

“Ia bagi membantu ibu daripada setiap keluarga atas segala pengorbanan dan perit jerih mereka khususnya berpendapatan isi rumah RM2,000 ke bawah.

“Setiap ibu yang layak akan menerima bantuan RM2,400 setahun atau RM200 setiap bulan,” katanya.

Selain itu, 30,000 ibu di negeri itu akan mendapat bekalan makanan asas seperti beras, minyak masak dan tepung serta peralatan juga pakaian sekolah untuk anak di pasaraya serta kedai runcit yang akan dikenal pasti melalui Kad KISS,.

Sementara itu, guru tadika, Jaslina Harun, 36 berkata, bantuan itu dilihat sebagai penghargaan kepada peranan dan jasa ibu selama ini yang banyak membantu keluarga.

“Saya amat gembira dan bersyukur dengan bantuan ini serta bangga menjadi sebahagian daripada warga Selangor yang amat mementingkan golongan ibu,” katanya.

Tonton Video :